Az UV-C fényről

Itt összefoglaltuk számodra, hogy mit is jelent az UV-C fertőtlenítés és, hogy miért annyira jó módszer.

Az UV-C az emberi szem által láthatatlan formájú ultraibolya fény egyik fajtája. Ez a sugárzás károsítja az élő szöveteket, így biztonságos felhasználás mellett használható a csírák inaktiválására, elpusztítására is. Az UV-C sugárzás közismert fertőtlenítő módszer a levegő, felületek, tárgyak és víz esetén, ezért segít csökkenteni a fertőzés kockázatát, és széles körben használják több mint 40 éve. Az UV-C fény elpusztítja a kórokozókat, például a vírusokat és baktériumokat, azáltal, hogy károsítja azokat molekuláris szinten, roncsolja DNS-ét, fehérjéit. Ez a csírát képtelenné teszi a túléléshez szükséges folyamatok végrehajtására.

Az UV-C fény tisztító hatása fotokémiai eljáráson alapul. Az UV fény tönkreteszi a vírusok, baktériumok DNS-ét, így akadályozva meg a szaporodásukat. Emellett más sejt-alkotóelemet is roncsol, gyakorlatilag elpusztítva ezeket a mikroorganizmusokat. Az UV-C hatásossága közvetlenül függ annak intenzitásától, és a megvilágítási időtől.

Az UV-C fény felhasználható az új koronavírus, a SARS-CoV-2 (COVID-19) elpusztítására is!

Az UV-C besugárzás előnyei:

 • Környezetbarát, nincs szükség veszélyes vegyi anyagok kezelésére, tárolására, nem lehet túladagolni
 • Azonnali kezelési hatás, nincs szükség nagy várakozási időre
 • Nem allergizál, használata után nincs nem kívánatos tünet, vagy veszély
 • Nem kell mérgező vegyszereket kezelni és alkalmazni
 • Engedélyezett és ismert, hatásos fertőtlenítő eljárás
 • Szakszerű használat mellett teljesen biztonságos

 A legerősebb

Modern, professzionális és jelenleg az egyik legerősebb és leghatékonyabb fertőtlenítő módszer, melyet számos helyen alkalmaznak már.

Vírus és baktériumölő

A fény sugárzása molekuláris szinten, roncsolja a vírusok és baktériumok DNS-ét, fehérjéit, így azok rövid időn belül elpusztulnak.

Környezetbarát

Nincs szükség vegyszerek, vagy vélyes anyagok használatára és biztosan maradványmentes eljárás.

Azonnali

Azonnal hat, nem kell várni és hosszan szellőztetni mint az ózonos fertőtlenítés után. Hatása azonnali és gyors és teljeskörű.

Bárhol használható

A sterilizáló lámpák bárhol használhatóak, így könnyen fertőtelíthetők szobák, terek, helyek, tárgyak. Mobil eszközökkel bárhova ki lehet telepüni, akkumlátoros változatokhoz még áram sem szükséges. Légtisztítóink jól illeszkednek bármilyen környezetbe.

Gyors

Egy közepes méretű szoba néhány perc alatt, egy mobiltelefon akár másodpercek alatt fertőtleníthető, így ez az eljárás a lehető legygyorsabb fertőtlenítő módszer. A levegő tiszítítása folyamatos lehet és másodpercekig tart csak.

 Tudományosan igazolt

Az UV-C lámpa működési elve ismert, hatása igazoltan a legerősebb fertőtlenítő eljárás, melyet már több mint 50 éve használnak. Hatása klinikailag vizsgált, így a készülékek működésére maga a gyártók vállalnak garanciát.

 Biztonságos

A lámpák működtetését profi csapat végzi, így a megrendelő és szerettei teljes biztonságban vannak. Nem kell semmilyen veszélynek kitenned magad és mások egészségét.


További részletek az UV-C fényről és gépek működéséről

Az UV-C megsemmisíti a mikroorganizmusokat, azaz a baktériumokat, vírusokat is.

A mikroorganizmusok (baktériumok és vírusok) sejtmagja Timint, a DNS / RNS kémiai elemét tartalmazza. Ez az elem elnyeli az UV-C fényt 253,7 nm fajlagos hullámhosszon és olyan mértékben megváltozik (ti-minimerek képződése), hogy a sejt már nem képes szaporodásra és túlélésre.

UV-C hatására:

 • behatol a mikroorganizmusok sejtfalába (253,7nm)
 • nagy energiájú fotonjait a sejtfehérjék és a DNS / RNS abszorbeálják (magukba szívják)
 • károsítja a fehérje szerkezetét anyagcsere zavart okozva
 • DNS / RNS kémiailag megváltozik, így az organizmusok már nem képesek replikálódni, metabolizálódni, így nem okozhatnak betegséget, további károkat
 • Az UV-C lámpa sugárzása azokon a felületeken hatékony, amit közvetlenül a sugárzás ér. A sugárzás nem hatol be az anyagba!

Az UV-C lámpák teljesítménye, optimális működése:

A kisnyomású UV-C tartományú germicid lámpák lényegében hagyományos fénycsövek fényporbevonat nélkül. Az üvegük a szokásos boroszilikát helyett kvarc üveg. Ez a két módosítás lehetővé teszi, hogy a lámpában lévő higanygőz által sugárzott 253,7 nm-es UV sugárzás módosítatlanul jusson ki. Az UV-C sugárzás mellett jellegzetes ibolya színű látható fény is keletkezik. A mai modern germicid fénycsövek ózon mentesek, azaz az erősen oxidáló és mérgező hatású ózon-t csak szinte mérhetetlen csekély mértékben termelnek. Az ózon mentes germicid lámpa lekapcsolása után azonnal be lehet menni a helyiségbe. Tökéletes teljesítmény akkor nyújtanak, amikor a fénycső 40°C fok körüli üzemi hőmérsékletet ér el 25°C fok környezeti hőmérsékletben.

A lámpa teljes UV-C teljesítményét wattban (μW) és a besugárzási sűrűségét μW/cm²-ben fejezik ki. Egy bizonyos dózisszint szükséges az egyes mikroorganizmusok elpusztításához, ez az "adag" az idő (másodperc) és az UV teljesítmény (μW) függvénye. Az alacsony UV teljesítmény hosszú ideig ugyan olyan hatással lehet, mint a nagyobb teljesítmény rövidebb ideig. Az energia egysége a Joule (J), amely megfelel a W/másodperc értéknek.

Egy adott mikroorganizmus elpusztításához szükséges dózisszintet Joule-ban adják meg négyzetméterenként (J / m²). Néhányan baktérium, vírus ellenállóbb, több UV-C-t igényel (elpusztításukhoz) mint más mikroorganizmusok.

A levegőt könnyen lehet tisztítani UV-C fénnyel, mivel elpusztítja a baktériumokat, vírusokat  amelyek a levegőben terjednek és fertőzéseket okoznak. 

Miért valaszd az UV-C fertőtlenítést?

Mert nem keletkezik káros ózon


Tudtad, hogy hazánkban nem engedélyezett az ózongenerátoros tisztítás? Az ózonizátoros tisztítás csak a levegőt tisztítja és működése közben az emberre veszélyes ózongáz termelődik, melyet a tiszíttás után alaposan ki kell szellőztetni. A mi fertőtlenítő gépeink biztonságosak és engedélyezettek, sőt a Nemzeti Népegészségügyi Központ által javasolt fertőtlenítési eljárásúak.

Mert nem kell bajlódnod a fertőtlenítéssel


Aggódsz a vírusok és a kórokozók miatt? Állandóan takarítani kell? Az UV-C fertőtlenítés automatikusan elvégzi a tiszítást. A felületeket germicid lámpával gyorsan és egyszerűen lehet fertőtleníteni. A légfertőtlenítő gépek pedig akár a nap 24 órájában képesek tisztítani a levegőt mindenféle beavatkozás és munka nélkül.

Mert hatékonyan védi a zárt tereket


Az UV-C fény sugárzása molekuláris szinten, roncsolja a vírusok és baktériumok DNS-ét, fehérjéit, így azok rövid időn belül elpusztulnak. Az UV-C fénnyel működő fertőtlenítők kiválóan alkalmasak zárt terek felület és légretőtlenítésére. Hosszútávon fejti ki hatását és bármilyen helyen biztonságosan alkalmazhatók. Az eljárás régóta bevált és egyszerű fizikai eljáráson alapul.

 Mert elpusztítja a COVID-19 vírust is


Az UV-C fény tönkreteszi a vírusok, baktériumok DNS-ét, így akadályozva meg a szaporodásukat. Emellett más sejt-alkotóelemet is roncsol, gyakorlatilag elpusztítva ezeket a mikroorganizmusokat. Az UV-C fény hatékonyan felhasználható az új koronavírus, a SARS-CoV-2 (COVID-19) elpusztítására is.

 Mert nem kell vegyszereket használni

  

Az UV-C fertőtlenítés mellett ugyan nem javasolt elhagyni a higiéniai takarítást, de az UV-C eljárás alkalmazásakor nem kell különböző egészségre ártalmas erős és speciális fertőtlenítőszereket és biztonsági védőfelszereléseket használni. Az UV-C fénnyel fertőtlenített helységek biztonságosak, azokban nem gyülemlik fel semmilyen másodlagos vegyszer.

 Mert egyszerű és bárkinek elérhető


Fertőtlenítő szolgáltatásaink bárki számára elérhetőek. Mindent megteszünk, hogy eleget tegyünk ügyfeleink egyedi igényeinek is. Áraink képviselik a magas minőséget. Professzionális gépeink biztosítják a magas minőséget. Szolgáltatásaink megrendeléséhez csak elég felvenni velünk a kapcsolatot és egyeztetni a részleteket.